2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Hőségriadót rendelt el péntek éjfélig az országos tisztifőorvos

Hőségriadót rendelt el péntek éjfélig az országos tisztifőorvos

2024. július 09., 19:53
A szakemberek útmutatásait a munkavégzés és a szabadidős tevékenység során egyaránt érdemes betartani. A következő időszak ugyanis a szervezetre a megszokottnál jóval nagyobb terhelést ró.

Megállás nélkül dolgoznak a gazdák a földeken: ezen a csaknem 70 hektáros táblán Tófej határában a kombájnok délelőtt 9 órától este 10 óráig aratnak. A munka - a modern technológia vívmányainak köszönhetően - a legmelegebb órákban sem jelent problémát.

A munkagépek el vannak látva légkondicionáló berendezéssel, illetve az UV-szűrős üvegek által is védve vannak a melegtől. Illetve munkavédelmi italokkal látjuk el őket minden nap a munkavégzés megkezdése előtt. Így komplexen tudunk védekezni a meleg ellen.

- mondta portálunknak Németh Zoltán, a Baki Agrárcsoport növénytermesztési vezetője.

A belvárosban is sokszor találkozhatunk 30 fok feletti értékekkel. Ezért A Zalavíz munkatársai beüzemelték a párakaput a Dísz téren. A permetet kerékpárosok és gyalogosok is előszeretettel használják. Bálint és Balázs Budapestről érkeztek Zalaegerszegre. Ők - nagymamáikkal együtt - fagyizással vészelik át a kánikulát.

Sok vizet iszunk, eleve olyan helyre megyünk, ahol hűvös van. Sapkát veszünk fel, lekenjük a gyerekeket, meg magunkat is. Ezekkel, meg vízbe megyünk olyan helyekre, ahol hűteni tudjuk magunkat.

- részletezte az egyik nagymama, Csepreghy Tamásné.

Az Aquacityt különösen sokan látogatják ilyenkor. A hétvégén több, mint 5000-en választották a csúszdaparkot. A létesítmény az idősebb diákok számára munkát, a fiatalabbaknak pedig táborozási lehetőséget jelent. A gyerekek szinte egész napjukat a medencékben töltik.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményben figyelmeztet a megfelelő ruházat és étkezés fontosságára. Emellett a bőrt és szemet szintén védeni kell az UV-sugárzástól. Az autósokat szintén fokozott óvatosságra intik, mivel a nagy meleg őket sem kíméli. 

Szöveg: Nagy Jenő

Fotó: Médiacentrum Zalaegerszeg

VC8qVlLEcHc