2024.05.08., szerda - Mihály napja
facebook
Keresés
Helyi termék címmel rendeztek konferenciát Alsóerdőn

Helyi termék címmel rendeztek konferenciát Alsóerdőn

2023. október 05., 16:40
Helyi termék címmel rendezett fórumot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat. A gazdálkodóknak olyan ismereteket adtak át, melyek elősegítik a vállalkozásaik eredményes működését.

Az Alsóerdei Sport- és Élményparkba közel 100 kilométeres körzetből érkeztek termelők, vidékfejlesztési szakemberek és polgármesterek. Amint az a megnyitón elhangzott, Zalaegerszeg önkormányzata is sokat tett azért, hogy segítse a helyi termelőket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával mindig is jó, szoros és korrekt kapcsolatban dolgoztunk együtt, akárcsak a nemzeti vidéki hálózattal. Zalaegerszegen fontosnak tartjuk a helyi termékeket, a kézműves termékeket, ezért épült meg egyrészt a Göcseji Tudásközpont, a zalaegerszegi helyi termékpiac. 

- emelte ki Balaicz Zoltán, a város polgármestere.

A termelők Liszóról fürjtojással, Alsónemesapátiból pedig mézes különlegességekkel érkeztek. A kuriózumnak számító pörkölttortát Kustánszegen hagyományos recept szerint alkották. A füstölt árut Iklódbördőcén készítették. A család, ha lehetőség adódik rá, bővíti a vállalkozását.

Tervem, hogy egy kicsit nagyobb létszámú marhaállományt tartsak, egy 10-15 tehénig jó lenne elmenni, jelenleg 3 darab az állomány. A mangalicaállományt is jó lenne inkább egy kicsit 200 fölé vinni, hogy 100-120 állatot le lehessen vágni, illetve feldolgozni. Jelenleg ez 70-80 állat, ami egy évben levágásra és feldolgozásra kerül.

- ismertette Tóth Károly, iklódbördőcei vállalkozó.

Az agrárgazdasági kamara elkötelezett abban, hogy segítse és tudással vértezze fel a gazdálkodókat. Erre többek között azért van szükség, hogy megfelelő válaszokat tudjanak adni a kihívásokra – erről már Süle Katalin, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnöke beszélt.

Azzal, hogy egy termelő helyi terméket állít elő, az arcát, a nevét adja a termékhez, nyomon követhető, azon túl, hogy az ökológiai lábnyoma ennek e terméknek lényegesen kisebb, mint ami valahonnan a világból ideérkezik, hozzánk. Azon túlmenően büszkének kell lennünk arra, hogy ez magyar termék, mert büszkék lehetünk arra, hogy az egyik legszigorúbb élelmiszer előállítási láncnak a végeredménye egy élelmiszer, ami helyi termékként, magyar termékként a magyar családok asztalára kerül.

- fejtette ki az alelnök.

Kimelten fontos, hogy a termelők piaci szereplőkké váljanak és képesek legyenek értékesíteni a kiváló minőségű élelmiszereket. A most rendezett vásár és fórum ehhez nyújtott segítséget.


Szöveg: Kolozsvári Ilona
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

b4J_zEqzuJs
# Kapcsolódó galériák