2024.06.20., csütörtök - Rafael napja
facebook
Keresés
Fát ültettek az „Összetartozunk” tábor résztvevői

Fát ültettek az „Összetartozunk” tábor résztvevői

2023. július 06., 13:40
Ötven új fával gyarapodott Zalaegerszeg. A csemetéket kárpátaljai és magyar gyerekek közösen ültették el a Gébárti-tó partján. A beregszászi diákok vasárnap óta táboroznak a városban. Az összetartozást szimbolizáló faültetés immár a sokadik közös programjuk a héten.

A fák telepítését Székely Róbert, az önkormányzat munkatársa irányította. A földbe ezúttal előnevelt konténeres csemeték kerültek.

Nagy része magas kőris, ami ennek az éghajlatnak és a víziklímának az egyik legjellemzőbb fafaja. Ültetésre kerül még juhar is. Bemutatjuk a gyerekeknek, hogyan kell egy ilyen fát szakszerűen elültetni. A gödörásástól kezdve a trágyázásig, a tömörítésig, a végén pedig az ültetőtányér kialakítása fontos cél

-    árulta el Székely Róbert földművelésügyi és erdőgazdálkodási szakreferens.

Szívesen ragadtak ásót és lapátot a vendégek. A közös munka jó lehetőséget kínált a zalaegerszegiek és beregszásziak közötti testvérvárosi kapcsolat erősítésére. Erről beszélt a portálnak Vezsdel Evelyn, aki ugyancsak Kárpátaljáról érkezett a táborba.   

Nem vagyunk olyanok, akik félnének a munkától, nagyon szeretünk segíteni. Nagyon fontos számunkra, hogy sok fa legyen, újakat ültessünk, mivel ez védi meg a mi bolygónkat. A továbbiakban, majd amikor visszajövünk ide Zalaegerszegre, akkor nagyon jó szívvel és lélekkel tudunk visszanézni a fákra, amiket mi ültettünk el itt.

Az újabb fásítás jól illeszkedik Zalaegerszeg önkormányzatának - a klímavédelem jegyében meghirdetett - akciójához. Ennek célja öt év alatt 10 ezer fa elültetése.  

Most már 9380 elültetett fánál tartunk, és a Kárpátaljáról érkezett beregszászi delegációnak köszönhetően, a két támogató egyesület, a Zalaegerszeg Barátai és a Zalaegerszegi Fiatalok Egyesülete segítségével ők is elültetnek 50 fát itt a Gébárti-tó mellett. Ennek köszönhetően a programunk végső száma 9430-ra módosul, tehát minden reményünk megvan arra, hogy jövőre meglegyen a 10 ezres cél

-    fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester, aki meglátogatta a program résztvevőit.

Munka közben az emléktábla is megérkezett a helyszínre. Ez a telepítőknek és egyben az "Összetartozunk" tábornak is emléket állít.  

Fotók: Zalaegerszegi Televízió

BkvK-5jo09Q
# Kapcsolódó galériák
# Kapcsolódó cikkek