2024.06.24., hétfő - Iván napja
facebook
Keresés
Elsősegélynyújtásban versenyeztek: zalaegerszegi siker született

Elsősegélynyújtásban versenyeztek: zalaegerszegi siker született

2023. május 25., 09:19
Négy diák és egy felnőtt csapat versengett Zalaegerszegen a vármegye legjobb elsősegélynyújtója címért. 51. alkalommal rendezte meg a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete a felmenő rendszerű megmérettetést. Ezúttal is olyan szituációkban kellett helyt állniuk a fiataloknak, amelyek az ő életükben is bármikor bekövetkezhetnek.

Pánik, ájulás és vér fogadta a tanulókat az egyik öltözőben. A mindszentys diákok gyorsan és jól reagáltak, szakszerűen látták el a bajbajutottakat. 

Három sérült volt a helyiségben. Az egyik cukorbeteg volt, inzulininjekciót kellett adni neki és megnyugtatni, majd - mivel elájult - be kellett takarni és megfelelően pozícionálni. 

– árulta el Varga Johanna, a Mindszenty iskola 6. osztályos tanulója.

A másik lánynál körkörös fejkötést kellett alkalmazni, mert súlyos seb volt a fején, míg a harmadik sérültet csak nyugtatni kellett. Ő drogozott a történet szerint.

A versenyzőkre négy helyszínen várt gyakorlati feladat. Teljesítésük alapos felkészülést igényelt.

Egy kicsit nehezebb feladatokat alakítottunk ki, mint a területi fordulón, de maradtunk az iskolai jellegű baleseteknél

– nyilatkozta a hírportálnak Preisz Péter, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének elsősegélynyújtó koordinátora.

Változtattunk az újraélesztési feladaton is, ezúttal csecsemőn kellett elvégezniük a versenyzőknek ezt. De szerepelt a repertoárban törés, nagyobb mennyiségű vérzés ellátása, és különféle belgyógyászati rosszullétek, mint a cukorbetegség és az epilepszia.

A zsűrizést ezúttal is a mentőszolgálat dolgozói végezték előre meghatározott pontrendszer szerint.

A megyei fordulót gyermek kategóriában a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium csapata nyerte, míg ifjúsági korcsoportban a keszthelyi Vajda János Gimnázium tanulói remekeltek. Valamennyien továbbjutottak az országos döntőbe, melynek idén Szolnok ad otthont szeptember 16-án.    

Fotók: Zalaegerszegi Televízió

oGnwvZPmVjc
# Kapcsolódó galériák