2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
Elektromos csuklós buszt tesztelnek Zalaegerszegen

Elektromos csuklós buszt tesztelnek Zalaegerszegen

2024. július 07., 16:53
BYD eBus B18 típusú, csuklós kivitelű, tisztán elektromos meghajtású autóbuszt tesztel a Volánbusz 2024. július 3. és 14. között Zalaegerszeg helyi közlekedésében. A társaság elektromos flottájának csaknem felét alkotó, szóló (nem csuklós) BYD e-buszok már több mint egy éve több településen bizonyítják kiváló minőségüket. A közlekedési vállalat utasai és szakemberei most az első, Magyarországon gyártott csuklós BYD-t is kipróbálhatják a zalai vármegyeszékhelyen.

A BYD eBus B18 típusú, alacsony padlós jármű utasforgalmi próbáját a Volánbusz 2024. július 3. és július 14. között tartja Zalaegerszegen, ahol a társaság már számos tapasztalattal rendelkezik az alternatív meghajtású autóbuszok tesztelése és üzemeltetése terén. Az első, Magyarországon gyártott csuklós e-buszt az utasok az 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 22, 25, 31, 32 és 55 jelzésű járaton vehetik igénybe munkanapokon, a Volánbusz honlapján elérhető menetrend szerint. A jármű töltése a társaság zalaegerszegi telephelyén történik - olvasható a Volánbusz Zrt. közleményében.

Mint írják, a BYD eBus B18 511 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorai plug-in technológiával és speciális áramszedővel, úgynevezett pantográffal egyaránt tölthetők. A 18,15 méter hosszú járművet a BYD saját fejlesztésű kerékagymotorjai hajtják, amelyeket a csukló utáni részben, a harmadik tengelynél helyeztek el. A motorok csúcsteljesítménye egyenként 150 kW, a hatótávolság pedig a gyártó szerint elérheti a 420 km-t. A BYD eBus B18-ason a hagyományos külső visszapillantó tükröket kamerák helyettesítik; a biztonságos közlekedést emellett holttérfigyelő rendszer segíti, amely szintén kameraalapú. Az utastérben szálcsiszolt kapaszkodók és fahatású padlóburkolat növeli a minőségérzetet.

Zalaegerszegen 2023 júniusa óta 11 darab BYD K9UD típusú, elektromos meghajtású, szóló kivitelű autóbusz zöldíti a helyi flottát. Alternatív meghajtású jármű tesztüzemére legutóbb 2024 májusában került sor a városban, amikor egy hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszt próbálhattak ki a Volánbusz utasai és szakemberei. A társaság hamarosan tovább bővíti zöldflottáját, hiszen az elmúlt hetekben egy hidrogénmeghajtású és 20 darab elektromos jármű beszerzésére is vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség pályázatán. A lokálisan zéró károsanyag-kibocsátású buszok a fővárosi agglomerációban, illetve Balatonfüreden, Hajdúszoboszlón, Keszthelyen, Komáromban, Komlón és Tatán biztosítanak majd környezetkímélő, kényelmes és csendes szolgáltatást az érintett települések lakói számára. A zöldbuszok sikeres üzemeltetéséhez a BYD eBus B18 zalaegerszegi – és augusztus végére tervezett szegedi – tesztjének tapasztalatai is hozzájárulhatnak.

Fotó: Volánbusz Zrt.

# Kapcsolódó cikkek