2024.06.14., péntek - Vazul napja
facebook
Keresés
Díszmadár Kiállítást tartanak a Keresztury VMK-ban

Díszmadár Kiállítást tartanak a Keresztury VMK-ban

2024. március 16., 14:20
57. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Díszmadár Kiállítást a Keresztury VMK-ban, melyre mintegy 50 tenyésztő többszáz különleges példánnyal érkezett. A szombaton és vasárnap zajló eseményt szakmai- és gyermekprogramokkal színesítik.

Gecse Péter alpolgármester megnyitó beszédében rámutatott: fontos, hogy a mai, jórészt virtuális világban közelebb kerüljünk a természethez. Vörös Zéta, a Díszmadártenyésztők Zala Megyei Egyesületének elnöke kiemelte: az országban egyedülálló, hogy közel 60 éve minden tavasszal megszervezik a Díszmadár Kiállítást, ami a tenyésztőknek, a hobbitartóknak és a gyerekeknek egyaránt élményt nyújt.

Elsősorban a jövő madárkedvelő nemzedékét próbáljuk megtalálni – ez a kisgyerekektől az iskolás korúakig terjedő korosztályt jelenti. Ha figyelmesen végig mennek a mi segítségünkkel a kiállításon, akkor madárkvízen és madárrajzversenyen mutathatják meg, hogy milyen ismeretekre tettek szert. Program még a két nap folyamán többször, hogy madártartási bemutatókkal segítsük azokat a családokat, akik aztán úgy döntenek, hogy magukhoz vesznek egy tollas kedvencet

- nyilatkozta portálunknak dr. Vörös Zéta, a Díszmadártenyésztők Zala Megyei Egyesületének elnöke.

A legkisebb pintyektől a nagy papagájokig a földrészek összes jelentős faját bemutatta a kiállítás. Albert Balázs nyolcévesen kapta meg az első hullámos papagáját, majd sok tanulással tenyésztővé képezte magát. Ma már nyolcvan madara van, és főképp kiállítási célokra tartja őket:

A zalaegerszegi díszmadár egyesületbe a tavalyi évben léptem be. Standard rózsásfejű törpepapagájokat tenyésztek négy éve. Nálam csak ezek a fajták vannak meg – velük akarom elérni a legjobbat. Az idei világbajnokságon sikerült két harmadik helyet elérnem egy vadszínű madárral és egy narancsszínű madárral.

Az eseményre sok kisgyermekes család érkezett. Gáspár Ádámot és Gergőt elvarázsolta a különböző méretű és színű madarak látványa.

Nekem minden papagáj és az összes kismadár nagyon tetszett

– mondta Ádám.

Nekem a szép, színes madarak tetszenek. Először azt hittem, hogy apa megengedi, hogy vigyünk haza madarakat, de ő nem szereti annyira őket, mert családi házba valók

– tette hozzá Gergő.

A kiállítás mellett díszmadár-börze várta a látogatókat, ahol a tollas kedvencek mellett a tartásukhoz szükséges felszereléseket is megvásárolhatták.

Szöveg: Soós Aliz
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

cf09fMZiLTo
# Kapcsolódó galériák