2024.06.15., szombat - Jolán, Vid napja
facebook
Keresés
Balaicz Zoltán: 1956 több volt, mint forradalom

Balaicz Zoltán: 1956 több volt, mint forradalom

2023. október 23., 18:30
Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulójára emlékeztek hétfőn Zalaegerszegen is.

A programok között több koszorúzás, csendes főhajtás, megemlékezés és koncert is szerepelt. Beszédet – az Ady Endre utcai emlékműnél - Balaicz Zoltán polgármester mondott, aki hangsúlyozta: 1956 nem csupán egy volt az európai forradalmak sorában, több volt az, mint forradalom.

Az egybegyűltek délelőtt Szerencsés Rudolf, majd Ostoros Károly emlékművét is megkoszorúzták. Mindketten a Városi Forradalmi Bizottság vezetői voltak.

Ezért a forradalom utáni megtorlásban börtönbüntetést kaptak és eltiltották őket a pályáról. Csak nagyon-nagyon hosszú idő után tudott Szerencsés Rudolf visszahelyezkedni, Ostoros Károly pedig csak másfél évvel a nyugdíjba vonulása előtt kapott állást Zalaszentgróton. 

- fogalmazott Hóbor József – nyugalmazott pedagógus.

A rendőrkapitányság előtti kopjafánál csendes főhajtással tisztelegtek a városvezetők, majd a zalaegerszegi vérontás helyszínén folytatódott a megemlékezés. Itt Balaicz Zoltán polgármester idézte fel a helyi eseményeket. A 67 évvel ezelőtt történtekkel kapcsolatban kifejtette: 1956 több volt, mint forradalom. Úgy fogalmazott: azért győzött, mert a világháború után egyszer már újjáépített, de a szovjet tankok által ismét rommá lőtt házak, a felborított gépjárművek, a kiégett autók és az utcakövekből felhalmozott barikádok mögött rend, összefogás és szeretet uralkodott.

1956 forradalma azért győzött, mert maga volt a csoda. Csoda volt már a megszületése pillanatában, csoda volt a létezésében és bizony, a halálában is. Születésében azért, mert ott és akkor jött a világra, ahol, és amikor senki sem számított rá. Létezésében azért, mert azokban a napokban szinte megnyílt az ég, és emberfeletti erő győzte le a poklot. És halálában is csoda volt, mert hőseit, bár jeltelen sírokba, arccal lefelé fordítva, szögesdróttal összekötözve temették el, mégis itt van köztünk ma is. Igen, itt vagyunk mi, akik hitet teszünk 1956 mellett újra és újra.

Balaicz Zoltán beszédét azzal zárta: mindannyian felelősséggel tartozunk a saját sorsunkért és önmagunkon keresztül az egész közösségért. Október 23-a azt üzeni, ott van bennünk az erő, amellyel a történelem menetét alakítani tudjuk.

A megemlékezés koszorúzással ért véget Zalaegerszegen. 

Szöveg: Frauenhoffer Márta
Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

L1pOMpdRaQg
# Kapcsolódó galériák