2024.07.25., csütörtök - Kristóf, Jakab napja
facebook
Keresés
A pozsonyi csata 1117. évfordulójára emlékeztek

A pozsonyi csata 1117. évfordulójára emlékeztek

2024. július 08., 11:27
A pozsonyi csata 1117. évfordulójára emlékeztek Zalaegerszegen. Árpád 907-es diadala alkalmából a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének rendezvényén műsorral, szónoklatokkal és koszorúzással tisztelegtek.

A honfoglaló vezér 40 ezer fős serege elsöprő győzelmet aratott az ellenük felállított több, mint százezres német–bajor haderő ellen. A napokig tartó csata megalapozta Magyarország jövőjét Európában. Császár Zoltán, a Pro Civitate Dei Egyesület elnöke szerint nagyobb figyelmet kellene fordítani történelmünk sikeres mozzanataira.

Történelmünk tele van olyan eseményekkel, melyek inkább a szomorkás emlékezést teszik indokolttá. Ezt meg is tesszük nemzeti ünnepeinken. Viszont nem szabad megfeledkezni azokról a sikerekről, melyek a magyarságot összekovácsolták akkor és alkalmasak rá ma is, hogy összekovácsolják. Hiszen elmondhatjuk, hogy amit az építők 907-ben is elvetni kívántak, az szegletkővé vált.

Paál István, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke az ütközet legfontosabb pillanatait felidézve Árpád taktikai zsenialitását méltatta.

Mi volt a jelentősége és eredménye a pozsonyi győzelemnek? Nyugat felől megszűnt 123 évig a Kárpát-medencét fenyegető támadások veszélye. Magyarország Európa legerősebb államává vált, teljes ellenőrzése alatt tartotta Bajorországot, Szászországot, Türingiát. Hatalmas éves adó fizetésére kötelezte a német fejedelemséget. Nem hódított területeket, de hosszú időre megelőzte a német egyesülésből eredő Magyarország felé irányuló veszélyeket.

Az ünnepség végén a város, a környékbeli civil szervezetek és hivatalok vezetői koszorúzással és főhajtással tisztelegtek a Baross ligeti emlékműnél.

Szöveg: Nagy Jenő

Fotók: Médiacentrum Zalaegerszeg

2eDyQ4OeK-8
# Kapcsolódó galériák