2024.06.24., hétfő - Iván napja
facebook
Keresés
Zalában is folytatódik a Nyári diákmunka program

Zalában is folytatódik a Nyári diákmunka program

2024. június 06., 12:15

Legkevesebb 555 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló és hallgató vállalhat nyári diákmunkát július-augusztus hónapokban Zala vármegyében. A program megvalósításához a kormány 111 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít vármegyénkben.

A kormány az idén tizenkettedik alkalommal induló Nyári diákmunka programra 3,8 milliárd forintot fordít, aminek köszönhetően mintegy 20 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá országszerte. Ezzel a kormány 2013 óta összesen 30 milliárd forintot szánt közel 300 ezer középiskolás és egyetemista vakációs munkavégzésének támogatására. A diákok idén is júliusban és augusztusban vállalhatnak munkát, amivel nem csak jövedelemhez juthatnak, de értékes korai munkatapasztalatot is szerezhetnek – derül ki a Zala Vármegyei Kormányhivatal közleményéből.

Mint írják, a több mint félezer Zala vármegyei tanuló kétfajta diákmunkára jelentkezhet a program keretében: egyrészről önkormányzati, másrészről a mezőgazdaság, a turizmus, a vendéglátás és – újdonságként – az erdőgazdálkodás területén végezhető feladatokra. Míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.

Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus, vendéglátás és erdőgazdálkodás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (266.800 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (326.000 forint/hó), így a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 244.500 forint/hó, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 200.100 forint/hó az állami támogatás összege. Rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken a támogatás.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 17-től. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően szintén a foglalkoztatási osztályon nyújthatják be munkaerőigényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, munkakört (foglalkoztatási területet). A nyári diákmunka program részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

Fotó: illusztráció/archív/Médiacentrum Zalaegerszeg