
Idén aranyáron mérik a libahúst Márton nap előtt
A libamáj kilója akár 23 ezer forintba is kerülhet, a libamell és a comb ára pedig soha nem látott magasságokba szökött. A drágulás mögött a madárinfluenza és a zuhanó termelés áll.
Közeleg Márton napja, amikor a hagyományok szerint libahúst kell enni, hogy az ember ne éhezzen egész évben.
Azonban idén olyan drága lett a liba ára, hogy az átlagfogyasztók már nem engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják a húst. A legdurvábban a libamáj ára szökött az egekbe, annak kilója ugyanis 23 ezer forintba kerülhet, míg a libamell 8 ezer, a libacomb pedig 6 ezer forint körül mozog – írja a Pénzcentrum.
Ráadásul a 200 gramm libazsírért is 1200 forintot kell már fizetni az üzletekben.
A Kacsa- és Lúdszövetség adatai szerint a libatermelés drasztikusan visszaesett, részben a madárinfluenza miatt, ami az utóbbi években folyamatosan tizedeli az állományt. A járványhullámok 2024 novembere és 2025 májusa között különösen súlyosan érintették a gazdákat, sokan fel is adták a termelést.
A portál szerint 2025-ben rekordalacsony volt a libatermelés, és az önköltségi árakat sem sikerült elérni. Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója szerint idehaza a libahús fogyasztása évek óta tartósan alacsony. Mint mondta, egy magyar évente kevesebb mint 1 kilót eszik belőle. Hozzátette, a vágott áru nagy része, mintegy 80 százaléka exportra megy.
Fotó: illusztráció/AI
